Saltear al contenido principal

La Xatonada Popular del Vendrell se celebra des del 1985 el primer diumenge de febrer, sent un esdeveniment multitudinari que aplega ciutadans del municipi i d’altres localitats del Penedès en dos concursos populars d’elaboració de xató: el Concurs de Mestres Xatonaires i l’Exhibició de Xatonaires Infantils.

El xató del Vendrell participa, juntament amb els restauradors locals de la Ruta del Xató, una iniciativa gastronòmica de difusió del xató en què tant administracions locals com gremis d’hostaleria col·laborem a fi d’estendre i difondre el xató com a identitat de territori. Actulament en formen part: Sitges, Vilanova i la Geltrú, Vilfranca del Penedès, Calafell i El Vendrell.

Durant tot el matí, al tradicional repartiment popular de xató i vi, s’hi venen més de 1.500 racions d’aquest plat, acompanyades d’una copa de vi de la DO Penedès que, juntament amb la DOP Siurana és col·laboradora a l’esdeveniment. Des del 2017, l’Ajuntament del Vendrell ha aconseguit renovar la Xatonada Popular amb la creació del Xató Experience, un espai on s’innova amb la recepta del xató mitjançant creacions culinàries i on s’hi pot gaudir d’una experiència diferent dins del marc de la festa. Des de llavors, el Vendrell ha estat notícia al món gastronòmic per ser la ciutat on s’ha introduït una vessant creativa i cultural en aquest tipus d’esdeveniments que se celebren també a altres ciutats de l’Alt i Baix Penedès i del Garraf (Sitges, Calafell, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca).

Xatonada Popular 2024

La regidoria de FIRES organitza activitats firals vinculades a producte de territori amb lligam històric a fi de fomentar l’activitat econòmica local.

En aquest sentit, la Xatonada Popular del 2024 se celebra el cap de setmana del 24 i 25 de febrer, a la Rambla, aplegant en un esdeveniment multitudinari -en què ciutadans i visitants del municipi i d’altres localitats del Penedès participen del 38è Concurs de Mestres Xatonaires i de la 37a Exhibició de Xatonaires Infantils- tastos i propostes gastronòmiques amb producte de proximitat.

El col·lectiu de productors i restauradors comarcals que formen Terra i Taula ofereixen una experiència gastronòmica centrada en propostes al voltant del xató, acompanyada de vins de cellers penedesencs. L’oli estarà present a través de la col·laboració de CEOLPE, DOP Siurana i Olis Torclum. A la Rambla, també, cellers pertanyents a la DO Penedès, Jané Ventura i Avgvstvs Forvm, ompliran la zona de tastos de diferents maridatges i oferiran el seu producte als visitants. I finalment, els bufats també formaran part d’aquest cap de setmana gastronòmic que fan del Vendrell un veritable bressol del xató.

Programa d’actes de la Xatonada Popular del Vendrell 2024

Volver arriba